بهینه سازی سایت و تجربه کاربری چیست؟
موتورهای جستجو به طور دائم در حال تغییر و بروزرسانی الگوریتمهایی هستند که از آنها برای ارزیابی سایت استفاده میکنند. در حالی که الگوریتمها در زمان بررسی یک سایت، 200 فاکتور را مورد توجه قرار میدهند. یکی از جدیدترین بروز رسانیهای الگوریتم گوگل، موبایل دوستانه بودن سایتهاست که نسبت به سایر فاکتورها الویت دارند. بیشتر موتورهای جستجو مانند گوگل این فاکتور را در نظر میگیرند و به نظر میرسد تجربه کاربری هم در حال حاضر یکی از مهمترین فاکتورها در چگونگی رتبهبندی سایت در همه موتورهای جستجوست. به همین دلیل است که سایت فقط نباید برای موتور جستجو بهینه شود بلکه باید برای کاربر هم بهینه شود. فاکتورهای رتبهبندی سئو و آنالیتیکس مانند بازدیدهای صفحه، نرخ پرش و غیره به سمت تجربه کاربری اشاره دارد. با بهبود تجربه کاربری، شما در نهایت سئوی خود را در این فرایند بهبود میبخشید. بر روی این عوامل اصلی تمرکز می کنید و خواهید دید که آمارهای وبسایت شما به نقطه نظری که میخواهید ارتقا مییابد.
هنگامی که یک وبسایت یا وبلاگی را راهاندازی میکنید، تجربه کاربری باید در خط مقدم ذهن باشد. در نهایت رتبهبندی موتور جستجوی نشان خواهد داد که چگونه برای خوانندگان خود، یک تجربه کاربری خوب در تمام جنبههای سایت فراهم کردهایم. ما با استراتژی Search Experience Optimization یا بهینه سازی تجربه کاربری، سایت خود را به سایتی کاربرپسند و یوزر فرندلی مبدل می کنیم .سئو در گذشته یک مفهوم تک بعدی داشت؛ یعنی تنها کافی بود صفحات سایت خود را با یک کلمه کلیدی هدف قرار میدادید و شروع به تولید محتوا میکردید. در این صورت تنها کمی چاشنی زمان لازم بود تا جایگاه در صفحه نتایج تضمین شده باشد. اما یک جرقه بزرگ در ذهن گوگل لازم بود تا ماموریت گوگل به سمت کاربر متمایل شود. در این زمان بود که گوگل با معرفی الگوریتم ها و بهروزرسانی های متمرکز بر تجربه کاربری، وارد عصر جدیدی از جستجوی اینترنتی شود. تجربه کاربری با سئو در یک راستا قرار دارند چرا که هر دو اهداف مشترکی دارند. تنها هدف سئو گرفتن رتبه بهتر نیست. بلکه هدف سئو ارائه اطلاعات مورد نیاز به جستجو کننده است. اینجا همان نقطهای است که تجربه کاربری و سئو با هم ارتباط برقرار میکنند. هر دو میخواهند به کاربر کمک کنند تا با ارائه اطلاعات لازم به کاربر، مشکل او را حل کنند. سئو کاربر را به محتوای مورد نیازش میرساند. تجربه کاربری هم او را به صفحه مورد نظرش میرساند. بهینه سازی تجربه کاربری یعنی اینکه سایت شما، علاوه بر زیبایی بصری، به راحتی قابل استفاده باشد. در بحث بهینه سازی تجربه کاربری می بایست میان ویژگی های بصری و قابلیت های فنی سایت یک نوع توازن ایجاد شده تا کاربر به راحتی به خواسته خود در سایت دست پیدا کند. با بهینه سازی سایت و تجربه کاربری می توانید گامی مثبت در جهت پیشرفت بردارید.
تحقیقات نشان میدهند که موتورهای جستجو تجربه کاربری را به عنوان عامل مهم در نحوه رتبهبندی سایتها در نظر میگیرند. گذشته از این، Rich Snippet بخشی از جستجوی گوگل است که تنها با هدف بهبود تجربه کاربری به گوگل اضافه شده است. یعنی میتوانید در کوتاه ترین زمان ممکن به جواب سوالات خود برسید. حال از کجا بفهمیم تجربه کاربری سایت ما از نظر گوگل چه امتیازی میگیرد؟ اخیراً گوگل با معرفی ابزارهای مختلف، میتواند در مورد کیفیت سایت شما تصمیم گیری کند. این ابزارها در واقع پروژه های محرمانه ای هستند که گوگل خود برای ارزیابی تجربه کاربری از آن ها استفاده می کند. ولی خوشبختانه گوگل با اپن سورس کردن آن ها کاری کرد تا زمینه استفاده عموم از این ابزارهای ارزشمند فراهم شود. ابزارهای گوگل که به تجربه کاربری کمک میکنند شامل موارد زیر است:
Pagespeed Insights: برای آنالیز دقیق سرعت سایت و ارائه راهکار
Mobile Friendly test: آزمایش موبایل فرندلی بودن سایت در دستگاه های مختلف
Web.dev: بررسی کلی عملکرد سایت از لحاظ تجربه کاربری و سئو
یکی از مهم ترین ابزارهایی که به طور کامل فاکتورهای مختلف User Experience را آنالیز می کند، ابزار Lighthouse گوگل است. این ابزار به تازگی توسط گوگل معرفی شده و عده زیادی از وب مسترها از وجود آن خبر ندارند. البته گوگل مدتی است که از ابزار web.dev برای تحلیل UX استفاده میکند ولی حالا این ابزار با نام Lightouse عرضه عمومی شده.
معرفی RankBrain
RankBrain در سال ۲۰۱۵ معرفی شد و به عنوان یکی از عوامل مهم در مورد ارزش سئوی یک وبسایت در نظر گرفته میشود. رنک برین پشت سر لینکها و محتوا قرار داشت. RankBrain توسط شاخصهای رفتاری، نرخ پرش، میزان ماندگاری کاربر و نرخ طبیعی کلیک عمل میکرد. این شاخصها نشان میدادند که آیا کاربر از محتوای ارائه شده لذت میبرد یا نه. اگر کاربر به وبسایت شما بارها مراجعه کند و زمان زیادی را در آن بگذراند و به آسانی در وبسایت به جستجو بپردازد گوگل متوجه میشود که او از تجربه کاربری خوبی برخودار بوده و در نتیجه رتبه شما نیز بهبود مییابد. از طرف دیگر اگر کاربری به سرعت وبسایت شما را ترک کند و به صفحه جستجو باز گردد نشان میدهد که اطلاعات ارائه شده بیربط بوده و این میتواند باعث کاهش رتبه شما شود.
فاکتورهای مؤثر تجربه کاربری
تجربه کاربری چیزی است که گوگل همیشه به دنبال بهبود آن است. از این رو، گوگل در چند سال اخیر به کیفیت تجربه کاربری سایتها اهمیت بیشتری میدهد و رتبه سایتهایی که تجربه کاربری بهتری را به کاربران خود ارائه میدهند در صفحه نتایج جستجوی خود ارتقا میدهد. بنابراین در حال حاضر، تجربه کاربری سایت یکی از فاکتورهای مهم در سئو محسوب میشود. در ادامه مواردی بیان میشود که میتوانید با آنها تجربه کاربری سایت خود را آنالیز و بهبود بخشید :
سرعت بارگذاری صفحه
تجربه کاربری از زمانی شروع میشود که کاربر بر روی وبسایت شما کلیک میکند. بر اساس مطالعهای، اگر کاربر مجبور باشد 10 ثانیه یا بیشتر برای بارگذاری سایت شما منتظر بمانند، آن سایت را ترک خواهد کرد. همچنین این مطالعه دریافت که مطلوبترین زمان بارگذاری سه ثانیه است. بنابراین هر ثانیه تأخیر در زمان بارگذاری سایت بیش از سه ثانیه باعث کاهش 7 درصدی فروش میشود. از این رو، سرعت سایت سالهاست که به عنوان فاکتوری در رتبهبندی سئو است، اما تجربه کاربری نیز اولین تأثیر از سایت شما را در ذهن کاربران ایجاد میکند. نتیجه نهایی این است که زمان بارگذاری طولانی به طور مستقیم بر روی نرخ تبدیل و در نهایت بر نتیجه پایانی شما تأثیر میگذارد.
سازماندهی هدایتبری سایت (Navigation)
یک جنبه دیگری که موتورهای جستجو برای تجربه کاربری خوب در نظر میگیرند این است که چگونه کاربران به سرعت و به آسانی میتوانند به بخشهای مختلف وبسایت شما دسترسی یابند و یا به عبارت دیگر قابلیت هدایت شدن کاربران در سایت (navigation) میباشد. اگر سایت شما navigation بسیار پیچیدهای داشته باشد کاربران به احتمال زیاد آن را ترک خواهند کرد و به سمت سایتی میروند که پیچیدگی کمتری دارد. بهترین راه برای اطمینان این امر این است که استفاده از منوها و زیرمنوها به خوبی و به طور مؤثر طراحی شده باشد. یک قاعده کلی این است که سایتها باید دارای 4 تا 6 دستهبندی اصلی باشند و نیز یک صفحه «اطلاعات تماس» و صفحه «درباره ما» ایجاد کنید تا افراد بتوانند به آسانی به شما دسترسی یابند یا برندتان را بشناسند. کاربران ترجیح میدهند منوهای سایتها طوری طراحی شده باشد که تنها دو کلیک انجام دهند تا به صفحهای که میخواهند برسند. هر کلیکی بیشتر از این منجر میشود وبسایت شما پیچیدگی داشته باشد و کاربران دوست نداشته باشند. علاوه بر اینها، روش خوب دیگر برای بهبود تجربه کاربری در سایت خود این است که لینکهای داخلی به صفحات دیگران ایجاد کنید. این کار باعث میشود بازدیدکنندگان موضوعات یا پستهای دیگر را به سرعت و به آسانی پیدا و دنبال کنند؛ همچنین باعث کاهش نرخهای پرش، افزایش نرخ تبدیل و افزایش میزان کلیک خواهد شد. بنابراین دادن لینک به صفحات سایتهای دیگر در کلمات کلیدی مرتبط در محتوا میتواند کمک کند تا قابلیت هدایت شدن (navigation) ساده انجام شود.
طراحی ریسپانسیو یا موبایل فرندلی
در آوریل 2015، گوگل یک بروزرسانی الگوریتم جدیدی را ارائه کرد و بر روی سایت هایی که موبایل دوستانه بودند تمرکز داشت. این واژه به توانایی وبسایتها برای مشاهده در فرمتهای قابل خواندن هم بر روی دسکتاپ و هم بر روی دستگاههای موبایل اشاره دارد. همچنین کاربران وبسایتهایی را که بر روی دستگاه موبایل خود مشاهده میکنند، انتظار دارند همان عملکردی را داشته باشند که وقتی بر روی کامپیوترهای شخصی میبینند. چرا این تغییر بزرگ اتفاق افتاد؟ خب، همانطور که قبلا گفتیم گوگل به دنبال تجربه کاربری با کیفیت است. از زمانیکه بیشتر افراد بر روی وب دستگاههای موبایل جستجو میکنند، این توع تغییر منطقی است. بنابراین اگر استفاده از موبایل در درجه اول قرار دارد، افراد باید بتوانند کیفیت مشابه را بر روی دستگاههای موبایل به طور مضاعف داشته باشند.
چه اقداماتی برای بهبود تجربه کاربری باید انجام دهیم؟
• تولید دانش و نشر آن به صورت رایگان (دانلود رایگان)
• به دست آوردن هواداران وفادار در شبکه های اجتماعی
• تولید محتوای جذاب و مفید که باعث افزایش نرخ بازگشت کاربران به سایت می شود.
• استفاده از طراحی قالبی ساده و کاربر پسند
• خودتان را جای کاربر بگذارید.